Zira Adası : Azerbeycan'ın Yıldızı


Büyük Zira Adası (Boyuk Zira) Azerbeycan'nın başkenti Bakü'nün Hazar Denizi açıklarında bir ada. Bakü Körfezi'nin tam karşısında olup Bakü Takımadaları'nın en büyüğüdür.

Petrol geliri ile Orta Asya'nın Dubai'si konumuna gelen Bakü büyük projelere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bir tanesi Büyük Zira Adası'na yapılacak konut projesi. Danimarkalı Bjarke Ingels Group'un tasarladığı sıfır emisyon hedefli, sürdürülebilir ve ekolojik bir lüks yaşam alanı.

Projede Azerbaycan'ın en yüksek 7 dağından esinlenilerek 7 otel tasarlanmış. Adanın doğal koylarına proje kapsamında korunarak plajlar olarak düşünülmüş.

Ada tüm enerjisini güneş, rüzgar ve dalga enerjisini kullanacak sistemlerden elde edecek. Güneş enerjisinden sıcak su üretimi için panellerden yararlanırken, fotovoltaik piller elektrik elde edilmesinde rüzgar türbinlerine destek olarak kullanılacak.. adadaki atık su ise arıtılarak katı kısmı gübrelemede, kalan su ise sulamada kullanılacak.. "zero carbon footprint" sözüyle yola çıkmalarının en uç örneği..

Proje tanıtımında hilal şeklindeki Bakü Körfezine karşılık Zira Adası'nın yıldız gibi konumlandırılması oldukça anlamlı olmuş.
Türkiye, Azerbeycan ve Hazar Denizi
Azerbeycan Haritas

Bakü

Bakü Körfezi
Bakü Takımadaları : Boyuk Zira, Dash Zira, Kichik Zira (Qum or Sandy Island), Zenbil, Sangi-Mugan, Chikil, Qara Su, Khara Zira, Gil, Ignat Dash and a few smaller ones.
Büyük Zira Adası
Bakü Haydar Aliyey Havaalanı

 Zira Adası Projesi :

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diomede Adaları : İki Ada Biri Dün Diğeri Yarın

İstanbul : İki Kıta Bir Şehir

Kurtuba Camii : Endülüs'ten Bir Nefes