Diego Garcia : Hayatları Cehenneme Çeviren Cennet Ada


Irak, Afganistan, Somali ve daha bir çok ülkede insanların hayatlarını cehenneme çeviren uçakların bu cennet adadan kalkması ne kadar tezat bir durum değil mi ?

Diego Garcia Adası, Hint Okyanusu'nda  Birleşik Krallık(İngiltere)'a ait olan ancak 1966'dan itibaren Amerika Birleşik Devletleri (ABD) donanması tarafında askeri üs olarak kullanılan bir adadır.

Amerikan Donanması'nın en önemli üstlerinde birisi olan Diego Garica başta Irak veAfganistan savaşları olmak üzere bir çok operasyonda görev almıştır. Dünyanın jandarmalığına soyunan Amerika'nın Afrika'dan başlayıp Ortadoğu, Hindistan ve Güney Asya'ya kadar nerdeyse dünyanının yarısını gözetim altında tuttuğu bir askeri üstür.

Chagos Takımadaları'nın bir parçası olan Diego Garcia adasının gerçek yerlileri olan Chagoslular, 1966 yılında Büyük Britanya hükumeti tarafından zorla göçe tabi tutularak, Mauritius, Seyşeller ve Büyük Britanya'ya gönderilmiştir. Günümüzde hiçbir yerlinin yaşamadığı bölgede sadece askeri amaçlarla bölgede bulunan 3.500 dolayında Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya askerleri bulunmaktadır.

Okyanusun Ortasın Bir Savaş Makinesi

Diego Garcia : Dışarıdan Bir Cennet
Atol olarak adlandırılan Mercan Adalarının karakteristik özelliği içlerinde bir deniz gölünü barındırmaları. Bu özellik Diego Garcia'yı okyanusun ortasında doğal bir liman haline getiriyor. 

Askeri Tesisler


Donanma


Diego Garcia Havalanı

Ada yerlilerinin kullandığı eski yerleşim yerleri





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diomede Adaları : İki Ada Biri Dün Diğeri Yarın

İstanbul : İki Kıta Bir Şehir

Kurtuba Camii : Endülüs'ten Bir Nefes