Aral Gölü : Çöle Dönen Bir Göl

Aral Gölü : Kalbi durmak üzere olan bir göl

Okul yıllarından bile hatırlarsınız belki. Dünyanın büyük gölleri arasında 4. sırada Aral Gölü gelirdi. Haritada Hazar Denizi'nin doğusunda Kazakistan ile Özbekistan arasında büyük bir göl daha vardı. Halen bir çok haritada gözükmekte. Ancak artık öyle bir göl. Artık litaratüre bile girmek üzere olan Aral Çölü var. Sovyet Rusya'sının vahşi pamuk üretim politkası sebebi ile su kaynakları kesilen göl 60'lı yıllardan itibaren küçülmeye başlamış ve günümüzde %90'a kadar düşmüştür.  Zamanında Kuzeyi ile güneyi arasında büyük gemilerin taşımacılık yaptığı limanların tersanelerin olduğu göl şimdi çöl tozları ile kaplanmış durunda. Gölün bakiyesinde oluşan küçük göller ise kurumaya devam ediyor.

Gölün ortasında bulunan ve 1954-1990 yıllarında Sovyetler Birliği tarafından 40'a yakın biyolojik silahın denendiği Vozrojdenie (Diriliş) Adası, suların çekilmesiyle karayla tamamen birleşti. Uzmanlar adanın bilinmeyen bir yerine birkaç yüz ton şarbon bakterisinin gömüldüğünü söylüyor.


Aral Gölü. Deniz olarakta söylenen gölün hazin hali. 

VozrojdenieAdası. Ada ? Hani Nerede. Artık kara ile tamamen birleştiğinden dolayı coğrafi bir şekil olarak görülmemektedir.
VozrojdenieAdasının Havaalanları. 



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul : İki Kıta Bir Şehir

Kurtuba Camii : Endülüs'ten Bir Nefes